İçeriğe geç

Sitelerinizi Uptime Robot ile Ücretsiz Takip Edin

Web sitesi sahipleri, genelde sitelerinin günün her saatinde ulaşılabilir olmasını isterler.

Sunucu yönetimi konusunda uptime olarak ifade edilen bu sürenin yüksek olması, sitenizin erişilebiliriliği, bunun yanında başarısı ve prestiji açısından önemlidir.

Uptime nedir, siteye etkisi nelerdir ?

Kısaca açık kalma süresi olarak ifade edilen bu süre düşük olduğunda, siteniz doğal olarak ziyaretçi ve prestij kaybına uğrar.

Sitenize ilk defa gelen bir ziyaretçi, sitenize erişim sağlayamazsa bu ziyaretçinin siteye daha sonra dönüş yapması çoğu zaman mümkün olmayabiliyor. Bunun yanında, sitenizin Google, Yandex, Bing gibi arama motorları tarafından düzenli olarak indekslenmesi ve aramalarda üst sıralarda çıkabilmesi, üst sıralarda kalabilmesi için erişilebilir durumda kalması önemlidir.

Uptime ile ilgili ek okumalar;

  1. @baya iyi, ekşi sözlük, 18.12.2018, 12:45
  2. wmaracı, Uptime Nedir ?

Bu yazıda sizlere Google araması sonucu tesadüfen denk geldiğim, bir süre kullandıktan sonra çok memnun kaldığım, ücretsiz planıyla oldukça kullanışlı bir uptime takip hizmeti öneriyorum: UptimeRobot

Uptime Robot

Uptime Robot nasıl çalışıyor ?

Öncelikle, Uptime Robot’a eklediğiniz siteler, sizin belirlediğiniz süre aralıklarıyla (ücretsiz planda minimum 5dk aralıkla) Dallas – USA konumundan ”Header” sorgulamasıyla kontrol ediliyor.

Eğer sitenizin header’ı o an ulaşılamaz durumdaysa, size anında uyarı vermek yerine 30 saniye boyunca başka kıtalarda ve ülkelerde bulunan çıkış noktaları (nodes) tarafından da sorgulanarak, sitenizin erişim sorunu olduğu teyit ediliyor ve belirttiğiniz e-posta adresi üzerinden anında bilgilendiriliyorsunuz.

Neden ”header” sorgulama ?

UptimeRobot, sitenizi doğrudan açmak yerine sitenizin başlığı olarak da tabir edebileceğimiz ”header” kodlarının erişilebilirliğini sorgulayarak, sitenizin erişime açık olup olmadığını belirliyor.

Bu yöntemin faydası, sitenizin javascript kodları tetiklenmediği için Google Analytics ya da diğer site analizi programlarındaki site metrikleriniz etkilenmiyor. Başta Google Analytics olmak üzere birçok uygulama, sitenizin ziyaretçi etkileşimlerini belirlerken Javascript hareketliliğini baz almakta.

Kullanımı

UptimeRobot adresinden e-posta adresinizle ücretsiz planı seçerek kayıt olduğunuzda, e-posta adresinize bir onay maili geliyor ve bu maildeki linke tıklayarak, üyeliğinizi onayladıktan sonra Dashboard’unuzda ”Add New Monitor” seçeneği ile kendi sitenizin ya da herhangi bir web adresinin uptime takibini yapmaya başlayabiliyorsunuz.

Uptime takibi yapılmaya başlandı (Daha büyük boyutta görmek için resmin üzerine tıklayabilirsiniz).

Burada herhangi bir site için;

  • http(s),
  • ping,
  • smtp,
  • ftp,
  • SSL

gibi servisler için monitor başlatabilirsiniz.

Ücretsiz planda 50 ayrı monitor hakkınız var.

Örneğin sizinsiteniz.com adresi için http(s) monitor seçip, başlat dediğiniz an 30 saniye içerisinde ilk kurduğunuz monitor olan sizinsiteniz.com http(s) için sistem çalışmaya başlıyor ve yönetim panelinizde sitenizin ulaşılabilirlik durumu ile ilgili veriler görüntülenmeye başlıyor.

Geriye 49 ayrı monitor kurma hakkınız kalıyor. Örneğin sizinsiteniz.com için smtp monitor kurarak, smtp protokolünü kullanan mail trafiğinizin erişilebilirlik durumunu da takip edebilirsiniz. Bu durumda geriye 48 monitor kurma hakkınız kalmış oluyor.

Her kurduğunuz monitor için minimum 5 dakikalık tarama zaman aralığı seçebiliyorsunuz ki bence gayet yeterli. Ücretli planda bunu her dakika gibi de ayarlayabiliyorsunuz.

Peki, sizinsiteniz.com için ping monitor mu kurmalı yoksa http(s) monitor mü? Bu konuda Uptime Robot, website uptime takibi için http(s) monitor kurmamızı öneriyor.

”Sunucu açık olsa bile siteyi düzgün çalıştıramadığı durumlar olabilir, bu yüzden sitenizin açık olduğunu en iyi şekilde sizinsiteniz.com http(s) monitor ile anlarsınız”

Sitenin Dallas USA konumundan erişim hızı grafiği ve uptime süresi.

Son olarak, UptimeRobot hizmetini bizlere sunan kişinin isminin Umut Muhaddisoğlu olduğunu görmek de bizim için güzel bir sürpriz oldu diyebilirim.

Umarım UptimeRobot‘la ilgili yeterince fikir verebilmişimdir.

Uptime’ınız bol olsun. 🙂


Güncelleme (03.04.2020):

UptimeRobot, onurs.info adresi için etkinleştirildiği 28.03.2020 21:24:42 tarih/saatinden itibaren, bu sitenin 110 saat 19 dakika boyunca kesintisiz çalıştığını gösterdi. Bu süre sonrasında 02.04.2020 11:45:08’de başlayıp, 11:45:57’ye kadar süren 49 saniyelik küçük bir kesinti oluştu ve bu kesintiyi anında loglayıp, bildirdi:

49 saniyelik kesinti (resmin üzerine tıklayabilirsiniz)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir